За покушението е арестуван бившият пехотинец и марксист Лий Харви

...
 За покушението е арестуван бившият пехотинец и марксист Лий Харви
Коментари Харесай

Кенеди е убит от американски полицай в Далас

 За покушението е задържан някогашният пехотинец и болшевик Лий Харви Осуалд. Съмненията дали той е фактическият палач на американския президент обаче съществуват и до през днешния ден. 35-ият президент на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди е погубен показно в Далас, щата Тексас, на 22 ноември 1963 година Нападението е осъществено по време на обиколка на американския водач с открита лимузина, до момента в който пътува с жена си Жаклин. Джон Кенеди е разстрелян от прозореца на шестия етаж на склад за учебници. За покушението е задържан някогашният пехотинец и болшевик Лий Харви Осуалд. Съмненията дали той е фактическият палач на американския президент обаче съществуват и до през днешния ден. Два дни след гибелта на Кенеди Осуалд е погубен от Джак Руби, преди да се яви на съд. Самият Руби пък умира от рак на белите дробове в пандиза.
Полицаят от Далас Дж. Д. Типит е същинският палач на президента Джон Кенеди. Това демонстрират разкритите преди дни от Доналд Тръмп 2891 документа за покушението над Кенеди, представени от в. “Дейли мейл ”.

45 минути след гибелта на американския водач патрулиращият офицер Типит е гръмнат от Лий Харви Осуалд, наклеветен за палач на Кенеди.

Информатор на ФБР твърди, че седмица преди атентата против Кенеди служителят на реда Типит, който бил началник на дясното общество “Джон Бърч ” в Далас, и Лий Харви Осуалд се срещнали в нощен клуб. Заведението било на Джак Руби, който ликвидира Осуалд. 


Джон Ф. Кенеди се движи с открита лимузина в Далас мигове преди да бъде разстрелян Информацията идва от подкрепящото кубинската гражданска война придвижване “Феър плей ”.
Дж. Д. Типит седял в своята патрулна кола малко след убийството на Кенеди, когато спрял Осуалд на Патън авеню. Двамата разговаряли през прозореца, само че най-после служителят на реда излязъл. Секунди по-късно Осуалд го гръмнал три пъти с револвер 38-и диаметър.

Аутопсията демонстрира, че служителят на реда е получил патрон в дясната част на слепочието, когато към този момент е лежал беззащитен на земята. 



Полицаят от Далас Дж. Д. Типит 

Джак Руби пък е бил в другарски връзки с полицията в Далас съгласно осведомител на ФБР.

Подозренията, че полицията в Далас има общо с убийството на Джон Ф. Кенеди, не се лимитират единствено в Съединени американски щати, отбелязва “Дейли мейл ”. Бележка на Централно разузнавателно управление на САЩ разкрива диалог с Никита Хрушчов от май 1964 година Съветският водач оповестил, че не има вяра американските служби да са толкоз “неспособни да разрешат президентът им да бъде погубен, без да има някаква интрига ”.

Хрушчов споделил, че полицейското ръководство в Далас е съизвършител в убийството на американския водач. Агент на Централно разузнавателно управление на САЩ останал с усещането, че водачът на Съюз на съветските социалистически републики имал черни мисли, че американското дясно крило стои зад този скрит план.

Когато източникът на Централно разузнавателно управление на САЩ споделил, че Осуалд и Руби са “луди ” и са работили сами, Хрушчов изрично отхвърлил това изказване. 

Лий Харви Осуалд се срещал с агент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР)

Обявеният от управляващите за палач на Джон Кенеди - Лий Харви Осуалд, се е срещал с върховен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) 2 месеца преди да ликвидира американския президент.

Убиецът се видял с шпионина Валерий Костиков в съветското посолство в Мексико. Костиков е върховен представител на 13-ия отдел на руските служби, който е виновен за покушенията и превратите.

Друг документ разкрива, че ФБР е знаело за срещата през септември 1963 година, което значи, че Осуалд към този момент е бил в техния радар. Централно разузнавателно управление на САЩ пък засякло диалог от съветското посолство в Мексико, в който атентаторът се представял с цялостните си имена и говорел на негоден съветски. Убиецът попитал индивида, който му дал отговор по телефона, дали има “нещо ново във връзка с телеграмата до Вашингтон ”. Свръзката му ревизирал, а по-късно споделил на Осуалд, че въпросът е изпратен, само че още нищо не е получено, написа в документите.

ФБР тогава вярвало, че срещата и позвъняването са свързани с молба за виза или паспорт на Осуалд. 



  Лий Харви Осуалд, упрекнат за убийството на Кенеди, е заобиколен от двама служители на реда в Далас

В Мексико Лий Харви Осуалд се появил и на празненство дружно с други двама американци. Домакин била мексиканската писателка Елена Гаро де Пас.

По време на престоя си в мексиканската столица Осуалд контактувал няколко пъти и с кубинското консулство, макар че Фидел Кастро постоянно е отричал да има общо с убийството на Кенеди. В документ от 1963 година обаче източник от Централно разузнавателно управление на САЩ оповестява, че Фидел Кастро е  “изключително загрижен за продължаващото разследване на убийството на президента и за възможното му откриване ”.

През 1967 година ФБР се добира до шпионин от кубинските служби, който декларирал, че Осуалд евентуално е имал положителни качества като стрелец. Запитан за какво мисли по този начин, кубинският разузнавач дал отговор: “Познавам го ”.

Друг документ разкрива, че кубинският дипломат в Организация на обединените нации и неговият екип били доста щастливи след убийството на Джон Ф. Кенеди. По-късно от Хавана пристигнало писмо, което наредило на личния състав в задачата да спре да наподобява толкоз предостатъчно на обществени места. По време на следствието било разкрито, че Осуалд имал връзки с “Феър плей ” - всеобщото придвижване, подкрепящо кубинската гражданска война.

Осуалд и убиецът му се познавали

Лий Харви Осуалд и неговият палач Джак Руби се срещнали в Куба, седмици преди убийството на Кенеди. Двамата били видени дружно първо на летището в Кий Уест във Флорида през 1963 година Там те си говорили за “Голямата птица ”, написа в документите. Убийците били част от група 40 хипита, които били на път към островната страна. 

Руби, чието същинско име е Джейкъб Рубенщайн, прострелва Лий Харви Осуалд два дни след убийството на президента през ноември 1963 година За него се знае, че е бил част от подземния свят на Чикаго. ФБР изпратило сътрудник на смъртното легло на Осуалд с вярата да се изповяда, само че без триумф.

Комитет за Държавна сигурност (на СССР) обвинява вицето на Кенеди за гибелта му

Лидерите на Съветския съюз се страхували, че Съединени американски щати ги упрекват за убийството на Кенеди и ще им разгласят война. Руснаците считали Лий Харви Осуалд за “невротичен фанатик, който е некоректен към личната си страна и към всички ”. Комитет за Държавна сигурност (на СССР) било решително, че убийството на Кенеди не е планувано единствено от един човек, а от група. 



 Президентът Джон Ф. Кенеди със брачната половинка си Джаки и двете им деца

Идеята за Съединени американски щати без президент не се харесвала на някои руски властимащи, тъй като се страхували, че без надзор, “някой безконтролен военачалник ще изстреля ракета против Съюз на съветските социалистически републики ”, написа в документите.

Съветските чиновници твърдели, че гибелта на американския президент е проведена от ултрадесни групи или от вицето му - Линдън Джонсън.

В поддръжка на тази доктрина са обстоятелствата, че Джон Кенеди желал да стартира евакуиране на войските от Виетнам, което щяло да навреди на ползите на американските петролни компании. Същевременно незабавно откакто Линдън Джонсън поел властта, интервенциите на американските военни във Виетнам доста се нараснали.

През годините вдовицата на президента Джаки Кенеди нееднократно споменавала, че има съмнения за наследника на брачна половинка ѝ, само че това е първият път, когато името на Линдън Джонсън е свързано с конспирацията в държавен документ, отбелязва “Политико ”.

Според друга доктрина зад убийството на Кенеди стоят масоните. Те желали да убият първия президент на католическата религия - втория най-влиятелен католик в света след папата. Конспирацията твърди, че масоните са били Линдън Джонсън, висшият арбитър Ърл Уорън и тогавашният началник на ФБР Едгар Хувър. 

Според някои отчети Централно разузнавателно управление на САЩ е имало свои лични аргументи да не харесва Кенеди. Президентът упреквал разузнавачите за загубата на Куба и неуспеха на интервенцията на Съединени американски щати да си я върнат. Тази доктрина би дала отговор на въпросите за какво чиновниците на тайните служби са разрешили на президента да седне в открита кола и не са сложили снайперисти на покривите, означават западни издания.

През 1975 година шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Ричард Хелмс бил запитан по време на показания под клетва дали има информация, че “Осуалд е бил сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ или е сътрудник... ”. Публикуваната част от документа обаче свършва там, без да се разкрие отговорът.

Орст Пен, притежател на бар в Ню Орлианс, който през 1963 година предоставял информация на служителя на ФБР Уорън де Бройс, декларирал, че нееднократно е виждал Осуалд и сътрудникът да си приказват в бара.

Лий Харви Осуалд е работил самичък и в никакъв случай не е бил сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Това пък декларирал Юрий Носенко, върховен представител на съветските служби. Той допълнил, че Осуалд е живял в Съветския съюз в края на 50-те и началото на 60-те години на XX в. Според Ричард Хелмс, тогавашния началник на интервенциите на Централно разузнавателно управление на САЩ, изказванието на Носенко било мощно изопачено, само че той нямал избор и трябвало да го одобри.

ФБР знаело, че ще убият Осуалд

Бележка, написана от шефа на ФБР Дж. Едгар Хувър, твърди, че федералното бюро е било предизвестено за евентуална смъртна опасност за Лий Харви Осуалд.

“Снощи получихме позвъняване от кабинета ни в Далас от човек, който говореше умерено и сподели, че е член на комисия, проведена да убие Осуалд ”, споделя шефът на ФБР. Пред сътрудници той оповестил, че полицията в Далас ще се оправи със отбраната на Осуалд. 



  Вдовицата Джаки Кенеди с децата на погребението на президента

“Няма нищо ново по случая “Осуалд ”, като се изключи че е мъртъв ”, написа след това Хувър. Той показва мощно безпокойствие, че казусът ще провокира подозрения измежду американците, че някогашният боен е същинският палач.

Това, което ме тормози и също тормози (зам. основния прокурор) е, че би трябвало да пуснем нещо, с цел да убедим обществеността, че Осуалд е същинският палач, написа Хувър.

Същевременно седмица преди гибелта на Кенеди мъж направил залог от 100 $ в бар в Ню Орлианс, че президентът ще почине в границите на три седмици. Агент от тайните служби приказвал с човек на име Робърт С. Ролс, който признал, че е бил пийнал по време на диалога и не е имал нещо съответно поради.

Новият президент - член на Ку-клукс-клан

Доклад на ФБР загатва, че президентът Линдън Джонсън, който поема ръководството след гибелта на Кенеди, може да е бил член на Ку-клукс-клан. Според осведомител от ККК те имали документ, който свързвал Джонсън с расистката формация в ранните години на политическата му кариера. Така и не е било показано доказателство по случая. 

Убит за възмездие

Джон Кенеди е премахнат като възмездие за убийството на президента на Южен Виетнам Нго Дин Дием. Това оповестил пред Централно разузнавателно управление на САЩ Линдън Джонсън, написа в един от разкритите документи.

“Президентът Джонсън сподели, че повода, заради която Кенеди е бил погубен, е, че е наредил премахването на президента Дием и това е просто правдивост. ” Това декларира през 1975 година някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Ричард Хелмс. Шефът на американското разузнаване споделил, че Джонсън му е споделил тази информация при започване на своето президентство, само че без да прецизира от кое място я има.

Британски вестник получил анонимно обаждане в деня на убийството на Кенеди

25 минути преди убийството на Кенеди английският вестник “Кеймбридж нюз ” получава позвъняване по телефона с рекомендация да звъннат в посолството на Съединени американски щати, с цел да получат “голяма вест ”. Обаждането било направено до незнаен кореспондент и незабавно телефонът бил затворен. Журналистът бил тестван от службите, които го определили като предан и почтен човек.

Някои от изчезналите материали по случая “Кенеди ” са от максимален интерес за специалистите. Например 338-странично досие за Джон Мур, началник на клона на Централно разузнавателно управление на САЩ в Далас по време на убийството. Липсва и 18-странично досие за Гордън Макглендън, предприемач от Далас, разговарял с Руби тъкмо преди той да простреля Осуалд. Не са оповестени и материали за известни кубински дисиденти в заточение, съперници на Кастро, които също са били измежду обвинените за убийството групи.

Във вторник ФБР заяви, че е разрешило да се разгласяват всички документи, свързани с убийството на президента Джон Кенеди. Бюрото разясни, че документите ще бъдат оповестени от Националния списък на Съединени американски щати през идващите седмици.

Централно разузнавателно управление на САЩ възнамерявало да убие Кастро с мида

ЦРУ е готвело серия от необикновени способи за ликвидиране на кубинския водач Фидел Кастро, сочат разкритите от Тръмп документи. 



  Фидел Кастро

Някои от по-странните хрумвания включват даването на токсичен водолазен костюм на обичащия гмуркането Кастро. Във вътрешността на костюма щяло да има мухъл, която провокира тежко кожно заболяване. Освен това трябвало да бъдат сложени туберкулозни бацили в апарата за дишане на кубинския водач.

Американските сътрудници обмисляли и слагането на експлозиви в мида, която да бъде скрита на дъното на залив, където Кастро обичал да се гмурка. Заговорът изнемощял, откакто Централно разузнавателно управление на САЩ не разкрило задоволително огромна мида за задачата.

Докладите също по този начин разкриват, че братът на президента - министърът на правораздаването Робърт Кенеди, научил, че Централно разузнавателно управление на САЩ се е пробвало да заплати на италиански мафиот, с цел да убие Кастро. На сицилианско-американския разбойник Сам Джанкана били препоръчани 150 000 $ за покушението. Този проект бил анулиран с претекста, че ще накара Джанкана и други мафиоти, до които се обърне държавното управление, да заобикалят правораздаването в бъдеще.

Друга концепция на ръководството била да се употребява кубинска тайфа, която да сложи отровно хапче в питието на Кастро. 2 такива хапчета в действителност били доставени в Хавана, само че локалните се уплашили и отказали да вземат участие в заговора. Отделен документ, съдържащ протоколите от “специална среща ”, на която участвали чиновници от администрацията на Кенеди, в това число брат му Робърт, демонстрира, че политиците също обсъждали няколко метода за свалянето на Фидел Кастро.

Една от концепциите им била отравяне на земеделските култури в Куба. Това щяло да провокира апетит и безпорядък на острова и народът да се разпалва против режима.

По време на среща на 14 септември 1962 година военачалник Маршал Картър декларирал, че Централно разузнавателно управление на САЩ преглежда опциите и за бойкот на аероплан с елементи, който трябвало да бъде доставен в Куба от Канада.

В различен проект американските военни пресметнали, че ще се нуждаят от 261 000 бойци и сред 10 и 15 дни, с цел да нахлуят в Куба. Те щели да смъкват диктатора Фидел Кастро и да поемат контрола над страната. Това написа в записка на службите до администрацията на Джон Ф. Кенеди от 8 август 1962 година

 Източник: 24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР